top of page

De 4 meest gestelde kattenbak vragen

Wat zou uw kat u vertellen als u vroeg wat haar wensen zijn omtrent haar toilet?
We kunnen het de kat niet letterlijk vragen, maar gelukkig gebeurde daar al veel (wetenschappelijk) onderzoek naar.
We lichten de belangrijkste dingen die u moet weten over het kattentoilet toe in:
‘Het kattenbakbeleid’

Hoeveel kattenbakken heb je nodig?
De stelregel is aantal katten plus één. Voor één kat twee bakken, voor twee katten drie bakken, enzovoort. Met een plafond van zes bakken wordt gezegd, maar eerlijk gezegd is het niet zo zeker of er een algemeen te stellen maximum is.
Indien je met zekerheid een harmonieuze kattengroep hebt en je voldoet niet aan deze regel, maar er is geen onzindelijkheid en geen stress in de groep (de woorden 'zekerheid' en ‘en’ zijn hier erg belangrijk), dan ben ik de laatste die zal aangeven dat je kattenbakken moet toevoegen. Maar weet wel dat de kans bestaat dat in de toekomst stress of onzindelijkheid kan voorkomen en een extra bak dan wel nodig is. Je kunt ook kiezen die problemen te vermijden door preventief bakken voldoende bakken te voorzien.
Maar bij stress, onzindelijkheid of introductie van een nieuwe kat is het aantal bakken aanpassen de stelregel ‘aantal katten + 1’ erg belangrijk.
Ook voor een enige kat. Katten hebben graag keuzes en willen vrij kunnen kiezen of ze ontlasten en plassen in dezelfde bak.

Waar zet je de kattenbakken?
Er moet ook voldoende afstand zijn tussen de bak en een voer- of drinkplaats. Minimaal twee meter, maar liefst meer. Toilet en eten... ook wij zien dat liever niet in dezelfde ruimte en willen liever geen tafeltje naast de toiletten van het restaurant. Daarbij is het reukorgaan van katten veel beter ontwikkeld. Voer en water nemen snel de geur over van de omgeving, dus ook van de kattenbak.
Belangrijk is ook dat de kattenbakken op verschillende locaties staan. Twee bakken naast elkaar komt voor een kat overeen met één grote bak. Heb je meer dan één kat, dan is het belangrijk dat de bakken niet alleen op verschillende locaties staan, maar ook locaties die niet vanuit eenzelfde punt bewaakbaar zijn. Dit omdat mogelijk een andere kat uit de groep (meestal subtiel, waardoor het je mogelijks nauwelijks opvalt) de bakken ‘bewaakt’ vanop een afstand.
Zet de kattenbakken op rustige en aangename plaats. Dus bijvoorbeeld niet naast een wasmachine. Plaats de kattenbak ook niet op vochtige plaatsen, zoals een vochtige kelder. Het zand gaat anders aanvoelen of zelfs al klonteren en zal de geuren uit de omgeving overnemen, zoals schimmelgeuren. Uiteraard brengt dit laatste ook gezondheidsrisico’s met zich mee.
Zet de bak ook niet neer op een plaats waar de zon op schijnt, voor een verwarmingselement of op vloerverwarming. Opgewarmde uitwerpselen geven niet alleen veel meer geur af, maar je creëert ook ideale omstandigheden voor bacteriën. Meestal ligt vloerverwarming niet in een ganse woning, maar indien de bak toch op vloerverwarming komt te staan, kun je dat oplossing door hem op een verhoog te zetten of er piepschuim onder te leggen, dat houdt de warmte tegen.
Plaats ook geen kattenbak voor een raam. Een toilet met zicht op de tuin is leuk bedoeld, maar je kat houdt van privacy en apprecieert het potentieel meekijken van de ganse buurt niet. Zeker niet als er een buurtkat is.
Kan de hond bij de kattenbak? Mogelijks gaat de hond zich bemoeien met de kat in haar toilet en dat vindt ze niet fijn.

Is de kattenbak groot genoeg?
De kat moet minstens comfortabel kunnen draaien in haar toilet. Sommige katten en kattenrassen kunnen behoorlijk groot worden, of breder en minder wendbaar door overgewicht. Ook voor ouder wordende katten is het aangewezen een grote bak te voorzien. 70 tot 80% van de katten boven de 12 jaar hebben pijnlijke gewrichten, vaak door artrose. Draaien in een kleine ruimte is dan niet aangenaam.
In 2013 werd een onderzoek uitgevoerd, 'Litterbox size preferences in domestic cats', door Norma c. Guy, Marti Hopson en Raphael Vanderstichel, met in essentie één vraag "Geeft de kat de voorkeur aan een klassieke of grotere bak?" Hieruit kwam een duidelijk antwoord: in alle gezinnen was een duidelijke voorkeur voor de grotere bakken en 61% van de katten verkoos zelfs de grootste bak! Voor de plasjes, maar nog uitdrukkelijker voor ontlasting.

Is het een veilige en aangename kattenbak om in te stappen?
Heeft de bak een luikje? Haal dit alvast weg, om verschillende redenen.
Bij een onstabiele groep betekent het luikje een potentiële val.
Maar de meeste katten vinden het sowieso een onaangenaam gevoel om door dat luikje te gaan en het over de rug tot aan de staartpunt te voelen. Ook al weigeren ze niet het te doen en ook al vindt ze het kattenluik naar buiten toe prima. Door een luik naar buiten gaan betekent een leuk doel, namelijk buiten spelen of warm naar binnen. Ze kan ook zelf de snelheid bepalen waarmee ze door het luik gaat. Hierdoor is de intensiteit waarmee ze het luik over haar lichaam voelt minder. Dit kan bij het instappen van een bak niet, want dat is een kleine ruimte.
Als er meerdere katten zijn die niet in perfecte harmonie leven, kan een overkapte bak als onveilig ervaren worden. Haal dan van minimaal één bak de kap af of kies voor een open kattenbak.
Wil je een overkapte bak met luikje om de geurhinder te beperken? Dit betekent dat je de geur tracht 'op te sluiten' in de bak. Daardoor wordt ook het dagelijks uitscheppen makkelijker vergeten. Zou jij dan graag in die bak stappen? Ook als je bedenkt dat een kat wijsvinger en duim niet op de neus kan zetten?
Een bak die 2x per dag wordt uitgeschept en wekelijks ververst wordt (of 2-wekelijks bij een dikke laag goed klonterend zand), verspreid geen nare geur. Doet het dat toch, dan kan het mogelijks aan de keuze van het zand liggen of aan de voeding, die bijvoorbeeld niet optimaal is voor de vertering van uw kat.
Vergeet bij klonterend zand niet tussendoor zand toe te voegen, zodat het zandpeil hoog genoeg blijft, acht à twaalf cm is de richtlijn.
Poets de kattenbak niet met sterke chemische reinigingsproducten. Ze zijn giftig en ook bij goed naspoelen blijft de geur hangen. Poets hem met water en een klassieke allesreiniger, liefst niet met citrus geur want daar houden katten niet van. Vervolgens met een zacht desinfecterend product en goed naspoelen.
Steeds meer merken brengen geurend kattenzand op de markt. Lavendelgeur, babypoeder; je kunt het zo gek niet bedenken. Dit zijn chemische geuren en katten houden daar niet van. Kies voor geurloos zand en voorzie ook geen luchtverfrissers in of op de kattenbak.
Zakjes in de bak of een laag krantenpapier onderaan kan voor problemen zorgen. Sommige katten vinden dat vervelend tijdens het krabben en er kan urine verzamelen in de vouwen, wat geurhinder veroorzaakt.
Het type zand? Katten houden vooral van fijn zand, te vergelijken met het zand in de zandbak voor kinderen. Er is niets mis met grove korrels, houtpellets of andere varianten zand als je katten het oprecht aangenaam vinden. Al je katten. Dus test dit door ze de keuze te geven. Is er één kat met een andere voorkeur, zorg dan dat er ook een bak is voor haar.
Klonterend zand of niet, dat maakt niet uit voor een kat. Maar met klonterend zand is de bak veel makkelijker schoon te houden, omdat je oog de plasjes er 100% kan uitscheppen. Kittens onder de vier maanden stoppen nog alles in hun mond, gebruik daarom pas na die leeftijd klonterend zand.
Bij sommige katten zit de nagelhoes te los rond de nagel en kan klonterend zand daarin opstapelen en voor ontstekingen zorgen. Laat in dat geval het teentje behandelen en stap over naar niet klonterend zand. Maar dat komt maar zelden voor hoor.
 

Van alle besproken punten zijn het feit dat je ‘meerdere kattenbakken’ nodig hebt en ‘op verschillende plaatsen’ de punten waar het baasje het soms het moeilijkst mee heeft. Begrijpelijk, want de kattenbak is nu eenmaal een minder leuk aspect van het houden van katten, maar hoort er wel bij. Ook als je klein behuisd bent of van een minimalistisch interieur houdt.
Maar met een creatieve blik en een beetje water bij de kattenwijn, zijn er altijd wel oplossingen. En we doen daarom ook ons best om een selectie stijlvolle kattenbakken aan te bieden.

Was dit meer informatie over kattenbakbeleid dan je lief is? Dat toont alleen maar aan hoe belangrijk dit is vanuit het perspectief van je kat.

Laat het even bezinken en bekijk hoe je de toiletervaring voor jouw kat nog kan verbeteren,

Karin Weuts ©
GedragsTherapeut voor Katten

Staan je kattenbakken zeer zichtbaar in je woning? Hier vind je een bescheiden collectie mooie kattenbakken:

bottom of page