top of page

De kunst van negeren...

Negeren is vaak de oplossing voor probleem gedrag...

Maar kan jij negeren? Weet je het zeker?

Katten hebben de gave ons perfect te negeren als ze ergens geen zin in hebben, maar wij mensen vinden dat meestal erg moeilijk en hebben er heel wat discipline voor nodig.

Toch is de kunst van het negeren erg belangrijk. Maar al te vaak is het een onderdeel van een therapie, een procedure, om aangeleerd gedrag weer af te leren.

Wij reageren spontaan op dingen die we niet willen. We zeggen of roepen dat we het niet willen, of maken een geluid zoals klappen in de handen of maken de typisch afwijzende beweging met de wijsvinger.

Katten weten erg snel waar we wel of niet op reageren. Zo komt het dat veel katjes bepaald gedrag gebruiken om onze aandacht te trekken of om hun zin te bekomen.

Poes verveelt zich en jij bent druk bezig... zal ik even aan de zetel krabben? Dan heb ik meteen de aandacht!

Als je merkt dat iets werkt... dan pas je het toe! Katten leren dat erg snel.

 

Nog enkele voorbeelden?

-  Je allerliefste katje maakt je elke morgen om 5u wakker om in de kamer te mogen of om eten te krijgen. Waarom doet ze dat? Omdat het werkt!

-  Katlief staat nacht om 3u aan de raam van de slaapkamer te jammeren omdat ze naar binnen wil. Waarom? Omdat je ze dan binnen laat...

-  Telkens je thuiskomt of als je aan het eten bezig bent krabt ze aan de sofa. Waarom? Omdat dat de snelste manier is om je aandacht te krijgen. Gegarandeerd succes!

-  Spannende film aan’t kijken? Met regelmaat verschijnt er een plushe personage voor het beeld dat niet in de casting vermeld staat... zo krijgt je katje weer alle aandacht.

-  Probeer je de krant te lezen maar wordt ze telkens ingedeukt door Poesie? Natuurlijk, want zo krijgt ze meteen reactie...

-  Kom je in de badkamer en wordt je meteen de opdracht gegeven de kraan open te zetten? Uiteraard, want het is leuk van stromend water te drinken en nog geaaid worden ook. En jij... zet de kraan open...

-  Pijnlijker wordt het als ze je achter in de kuiten aanvallen... maar wel efficient om je in actieve mode te krijgen!

-  Dit merk voer vond ze altijd lekker, maar nu plots niet meer en wil ze weer verse vis zoals gisteren... uiteraard, want ze weet dat je bezwijkt als ze pretendeert niet te willen eten.

 

Dit type aangeleerd gedrag, meestal onbewust aangeleerd, leer je weer af door het te negeren. Maar dan wel volgens de regels van de kunst en met vastberadenheid.

Negeren betekent dat je kat moet denken en vooral vaststellen dat je haar niet hoort, niet ziet en niet voelt, zonder dat er enige twijfel mogelijk is. Dus... net alsof je kat er niet is.

Maak dus ook niet de fout door tegen mekaar te zeggen “daar staat ze weer te jammeren”, want we zeggen dat op een andere toon dan een gewoon gesprek en... meteen merkt je kat dat ze gehoord wordt!

 

Je kan natuurlijk wel truukjes gebruiken om het jezelf makkelijker te maken. Voor de herrie in de vroege ochtend: oordopjes doen wonderen, alsook verdwijnen onder het dekbed. Uiteraard kan je ook één en ander barricaderen, een Ssscat werkt ook in vele situaties en de deurklink kan je verticaal monteren als ze daar gaan aanhangen om de deur open te krijgen.

 

Bij gejammer om eten of stromende kraan kan je prompt de kamer verlaten alsof je toch net iets anders van plan was. Wees gerust, je kat zal niet omkomen van honger of dorst. Zo ver laat ze het echt niet komen! Het plaatsen van een fonteintje kan helpen om het afleren sneller te doen verlopen, maar dan nog moet je de fase van het negeren door.

 

Toevallig de gewoonte aannemen oude leren of rubber laarsen te dragen in huis rond de uren dat de kuitaanvallen meestal voorvallen en de nagels proactief knippen helpen om de aanvallen te negeren. En vooral “zo normaal mogelijk doorstappen” als het gebeurt. Ze zullen echt wel zorgen dat hun pootjes niet onder je voeten belanden.

 

Pas je dit consequent toe? Verergert het gedrag? Goed! Dat betekent dat ze merkt dat haar manier om haar zin te krijgen niet meer werkt. Dus ze haalt al haar creativiteit boven om toch haar zin te krijgen. Dat betekent dus dat ze merkt dat jij haar op die momenten niet meer opmerkt. Soms gaan ze enkel “meer” doen wat ze al deden, anderen wordt erg creatief en gaan zelfs zo ver een glas water van de tafel te gooien. Trap niet in die val! Want dan wordt dat de nieuwe manier om je aandacht te krijgen. Na enige tijd zal haar creativiteit ophouden... en dan is het probleem opgelost!

 

De aanhouder wint namelijk altijd.

 

Wees daarna wel nog alert voor herval. Eens in de zoveel tijd zal je katje nog eens proberen of het oude systeem terug werkt. Negeer dat meteen en het zal maar 1 of 2 keer getest worden. Reageer je wel... dan moet alles weer van voor af aan... Dus... wees slimmer dan je kat! Een schijnbaar eenvoudige opdracht die vaak moeilijker blijkt dat je zou verwachten.

 

Het afleren gaat vlotter als je het ook vervangt met ander gedrag. Dat werkt niet met nachtelijk lawaai, maar bij andere aandachttrekkerij kan het wel. Zo kan je bijvoorbeeld consequent spontaan aandacht geven als ze aan de krabpaal krabt, als ze je kopjes geeft of ander leuk gedrag uitvoert. Zo leert ze dat dat ook manieren zijn om je aandacht te krijgen of een spel te starten en geef je haar dus de mogelijkheid dit gedrag te gaan gebruiken als vervanging van het onwenselijk gedrag. Gedrag dat bedoelt is je aan te zetten tot spelen, zoals het aanvallen als je passeert, noemen we spelagressie. Meestal doet zich dat dagelijks voor om een bepaalde tijd of is het gelinkt aan een specifieke activiteit die jij doet, zoals klaarmaken om te gaan slapen, de was uithalen, enz. Het afleren gaat dan sneller als het niet alleen negeert, maar je het ook anticipeert door bijvoorbeeld een half uurtje daarvoor zelf een spel te initiëren.

 

© en auteur: Karin Weuts,

GedragsTherapeut voor Katten
Mag enkel worden verveelvoudigd/gekopieerd met voorafgaande schriftelijke toestemming van de auteur.

bottom of page