top of page
Kattengedrag.JPG

Wie ben ik...

Het bestuderen van hun gedrag en 'waarom' ze doen wat ze doen, blijft me oneindig boeien. Katten zijn erg fascinerende dieren, die zich niet zomaar in een keurslijf laten dwingen. Het was voor mij een evidentie die passie te professionaliseren en studies tot gedragstherapeut te volgen.

 

Sinds 2009 help ik als kattengedragstherapeut mensen en katten in het opbouwen of versterken van een goede relatie om harmonieus samen te leven, met het mentale en fysieke welzijn van de katten als prioriteit.

Door de jaren heen ging mijn focus meer en meer uit naar de preventie van gedragsproblemen. Het proactief informeren over wat katten nodig hebben om gelukkig te zijn, voorkomt veel dierenleed en voorkomt ook frustratie bij hun baasjes.

Een kat die haar natuurlijk gedrag kan uitoefenen is een gelukkige kat. Daarom is het belangrijk dat alle nodige voorzieningen voldoende en op de juiste locaties aanwezig zijn. Tevens is een basiskennis over ‘hoe katten naar de wereld rondom hen kijken’ en het besef dat ze zich in je woning gedragen zoals ze in hun natuurlijk omgeving zouden doen – ‘hun bos’ - erg belangrijk om hen niet alleen beter te begrijpen, maar ook proactief in hun noden te kunnen voorzien. Toch is die kennis vaak niet of onvoldoende aanwezig, merkte ik tijdens de – wellicht honderden - huisbezoeken bij klanten om kattengedragsproblemen op te lossen.
Alhoewel er gelukkig een positieve evolutie is, blijft het voor velen toch nog een grote stap om een gedragstherapeut in te schakelen en komt de vraag om hulp meestal als de problemen al ver gevorderd zijn.

In 2016 schreef ik daarom het boek ‘Help, mijn kat plast in huis’
In dit zelfhulpboek behandelt ik gedragsproblemen die gerelateerd zijn aan stress. Met onzindelijkheid als leidraad, omdat dit de meest uiteenlopende oorzaken kan hebben en zo de meeste aspecten van kattengedrag aan bod komen. Wat betekent stress voor je kat? Wat betekent het als je kat naast de bak plast? Waarom is verveling een moderne kattenkwaal? Hoe introduceer je een nieuwe kat? Hoe werken katten relaties als ze in groep leven? Hoe ga je om met conflicten? En veel praktische tips en concrete oplossingen die je helpen om jouw kat (nog) beter te begrijpen.
Tot 80% van de gedragsproblemen zijn namelijk eenvoudig zelf op te lossen, mits de juiste basiskennis, tips en leidraad van hoe het aan te pakken.

De positieve reacties hierom waren overweldigend en hartverwarmend. Dit was voor mij de bevestiging dat ik nog meer wou toeleggen op preventie en zelfhulp.


Groetjes,

 

Karin Weuts, Antwerpen

Karin Weuts PurrFect Design.JPG
Our Team
bottom of page