top of page

Help, mijn kat krabt

de krullen van de trap!

Het krabben aan objecten, markeren, is een belangrijke basisbehoefte van uw kat.

Tussen de voetkussentjes zitten geurklieren die feromonen afscheiden. Feromonen zijn geuren die wij niet waarnemen, maar voor katten erg veel informatie bevatten. Dit is markeren, wat een onderdeel is van hun communicatie. Zo laten ze weten dat ze er thuishoren, ze er geweest zijn, iets van hun is, ... dat het hun thuis is. Omgeven zijn door hun eigen feromonen is een deel van wat hen ‘veilig en thuis’ doet voelen.

 

Wat dien je te voorzien aan krabgelegenheden? Krabpalen, krab-objecten of krabplankjes, waarbij vooral de locatie belangrijk is. Net zoals in hun natuurlijk territorium dienen die geplaatst te worden op de looppaden in uw huis. Wandelpaden of looppaden zijn letterlijk de routes die ze vaak gebruiken.

 

Meestal zijn dat ook uw looppaden (van zithoek naar keuken, van inkom naar bovenverdieping, van tuin naar eetplaats,...). Vandaar dat de hoek van de sofa vaak zo populair is. Ook krabplankjes naast deurstijlen zijn ideaal.

 

Dus... Zorgen dat je kat voldoende plaatsen in huis heeft om te krabben, voorkomt dat er aan meubels of behang wordt gekrabt. Belangrijk is dat de krab-objecten op de wandelpaden staan of hangen.

De krabplaats wordt nog extra aantrekkelijk als er een mooi uitzicht is (bv aan een raam) en als ze naar kattenkruid, matatabi of valeriaan ruikt.

 

Hoeveel krabobjecten dien je te voorzien? Dat is geen exacte wetenschap, elke situatie en elk kattenkarakter is uniek. Maar als algemene rechtlijn: minimaal 3 krabplaatsen in de ruimte waar ze het meest vertoeven (bv de leefruimte) en 1 krabplaats in elke ruimte waar ze vaak komen.

 

Basis-procedure voor het afleren van het krabben aan zitbank of andere meubels, ...

Krabben is een basisbehoefte, dus kan je niet afleren. Maar wel herrichten naar een ander object.

-voorzie voldoende krabplaatsen, op de looppaden in uw woning

-plaats ook een alternatief krab-object vlakbij (bijna letterlijk tegen) de plaats aan de zitbank waar de kat krabt

-maak dat krab-object extra aantrekkelijk met kattenkruid, matatabi of valeriaan (wrijf het erop, geen spray gebruiken, want dan besprenkel je ook de zitbank)

-maak de foute krabplaats onaantrekkelijker (peper, citroengeur, Sticky Paws, Ssscat,...)

-negeer alle fout krabgedrag (straffen is aandacht geven of stress bezorgen) en beloon uitvoerig het juist krabgedrag (snoepje, aaitjes, knuffels, ...)

-eens de krabgewoonte is overgegaan op de juiste krabplaats, kan je zeer langzaam die juiste krabplaats verschuiven naar een nabijgelegen plaats waar het mag blijven staan.

Doe dit erg langzaam: richtlijn is 10 à 20cm per week

 

Mogelijke hulpmiddelen ter ondersteuning.

Deze middelen zijn geen oplossing zonder deel uit te maken van een procedure en de nodige aanpassingen.

- Sticky Paws: Deze transparante dubbelklevende strips direct op het oppervlak (meubel, zitbank, overgordijnen, speakers, ...) aanbrengen. De meeste katten houden niet van een kleverige ondergrond. Dus ook voor het afleren van bv op het aanrecht springen kunnen ze ingeschakeld worden. Tevens bruikbaar om oa over bloempotten te spannen om te verhinderen dat er in de aarde gewoeld wordt. Kleef de strips op de plaatsen waar gekrabt wordt om dat object onaantrekkelijker te maken.

- SSScat: Automatische afweerspray met bewegingsdetector. Geurloos en ongevaarlijk. De bewegingdetector merkt beweging in de buurt en zorgt dat de spray kort geactiveerd wordt. De meeste katten hebben zowel aan de lucht-push een hekel, als aan het “ssshhh” geluid dat op hissen/blazen lijkt. Dit kan ondersteunen om oa krabben aan meubilair, op het aanrecht springen, miauwen aan de deur, bij de vogelkooi komen, ...

- Feliway-Spray: Hierin zit een synthetische versie van de feromonen van de kat die met territorium-markering te maken hebben. Door de spray aan te brengen op de foute krabplaats, geef je de kat de indruk dat ze die reeds gemarkeerd heeft. Dit kan het ‘opnieuw’ markeren afremmen.

© Karin Weuts

GedragsTherapeut voor Katten

Mag enkel worden verveelvoudigd/gekopieerd met voorafgaande schriftelijke toestemming van de auteur.

Op zoek naar meer informatie over deze hulpmiddelen?

bottom of page