top of page

Ongewenste katten in de tuin...

Geregeld word ik aangesproken door mensen die hulp willen met een buurtkat uit te tuin te houden, of die worstelen met klachten van buren over hun katten die zich meer tuin toeëigenen dan de buren prettig vinden.

Katten ontmoedigen om in je tuin te komen, betekent niet altijd dat je niet van katten houdt.

Mogelijks heb je zelf een onzekere kat, die daardoor bang heeft in eigen tuin te komen of erger nog, die er gedragsproblemen door vertoont. Of… het gaat op ongecastreerde katers, die net jouw terras of tuin kiezen als sproeiplaats.

Of... zijn het jouw katten die de tuin van de buren erg leuk vindt... maar de buurman komt er met jou over praten... dan zijn hier tipt die je hem kan geven om zijn tuin minder aantrekkelijk te maken.

 

Praat erover met uw buren.

Misschien kunnen er afspraken gemaakt worden (bv wanneer hun katten wel en niet buiten mogen). Maar bedenk ook dat het permanent binnen houden van de kat waarschijnlijk niet mogelijk is, omdat vele katten het buitenleven nodig hebben voor hun welzijn en gedragsproblemen vertonen (dus ongelukkig zijn) als ze altijd binnen moeten blijven. De katteneigenaar kan de kat niet opleggen waar wel of niet te komen.

De mogelijkheid om de tuin van de eigenaar af te sluiten kan ook bespreekbaar gemaakt worden.

Gaat het effectief op een open kater (dus niet gecastreerd), dan is de kans groot dat je klacht over sproeien gaat en kan je de buren zeker verzoeken om de castratie alsnog te laten gebeuren. Er zijn geen garanties, maar de meerderheid van de katers stopt of verminderd aanzienlijk met sproeien eens gecastreerd. Tenminste na enkele weken (als zijn hormoonproductie verminderd).

Vaak zullen de katers ook iets minder territorium gericht worden, waardoor ze minder snel vechten met andere katten. Door niet meer vruchtbaar te zijn, blijven ze vaak ook dichter bij huis.

 

Is je tuin te leuk voor buurtkatten?

Ook daar kan je wat aan doen. Je kan ze op verschillende manieren ontmoedigen in je tuin te vertoeven. Hou in de uitvoering natuurlijk wel rekening met het ‘goed gevoel’ van je eigen kat(ten).

Laat de grond tussen je planten begroeien met bodembedekkers. Dit maakt het graven voor katten een stuk onaantrekkelijker, en het is nog mooi ook.

Alternatieve om de grond tussen je planten minder aantrekkelijk te maken is er stekelig snoeisel leggen (snoeisel van mei- of vuurdoorn planten of heesters bijvoorbeeld) of cacaodopjes die na verloop van tijd een verharde laag over de aarde vormen. Koffiegeruis houden sommige ook niet van. Dit heeft vooral een vertraagd effect, omdat ze de koffie vooral tijdens het wassen van de pootjes proeven en dan gaan realiseren hoe ze die slecht smakende pootjes kunnen vermijden. Citrus-schillen doet ook velen terugdeinzen, uiteraard geregeld te verversen.

Ouderwetse mottenballen worden ook vaak aangeraden, maar ik wil er vooral op wijzen dat dit ook zeer giftig is en dus niet als diervriendelijk kan beschouwd worden.

Peper doet ook katten niezen… maar niet veel meer dan dat. Van de geur van hertshoornolie deinzen ook katten terug, maar ze wennen er veel sneller aan dan wij. De kans is dan groot dat je zelf nog enige weken hinder hebt van die geur, maar de katten niet meer.

 

Kies een (verre) hoek in je tuin en maak die extra aantrekkelijk voor katten. De kans dat ze dan naar dat deel van de tuin gaan, in de plaats van gans je tuin, wordt groter. Je kan dit doen door er planten die ze erg leuk vinden te planten:

-Nepeta cataria (wild kattenkruid)

-Teucrium marum (amberkruid of in’t Engels “Cat Thyme”)

-Alyssum (schildzaad)

-Dianthus deltoides (steenanjer)

-Sagina (vetmuur)

-het zogenaamde kattengras

Je kan daar ook zorgen dat de grond tussen die planten geregeld worden losgewoeld, waardoor katten die aantrekkelijk blijven vinden, of er zelfs wat fijn wit zand (zoals in een zandbak) voorzien. Dan wordt het vast the place to be.

 

Op de plaatsen dichterbij je huis, waar je de katten liever weghoudt, plaats je dan planten die katten veelal niet leuk vinden. Dat zijn planten die een citroengeur verspreiden:

-Geranium macrorrhizum (ooievaarsbek)

-Dictamnus (vuurwerkplant)

-Aloysia triphylla (citroenverbena)

-Ruta graveolens (wijnruit) helpt ook bij het op afstand houden van katten.

-Wijnruit, Afrikaantjes, Ooievaarsbek, Citroenverbena

Maar ook planten met stekelige takken vinden ze niet leuk. Je kan op – voor de kat – strategische plaatsen, zoals de toegang die ze het meest gebruiken, mei- of vuurdoorn planten of heesters met stekelige takken.

 

Een andere manier is de meest ouderwetse… water!

Hou een emmer water bij de hand of tuinslang en telkens je een buurt kat ziet… Echter dit is niet alleen tijdrovend, maar geregeld zal het water de kat ook niet bereiken.

Als het toevallig erg schrikkerige katten zijn, kan zo’n water-verrassing wel voldoende zijn ze niet meer terug te zien. Maar dat is slechts zelden.

Heel vaak leren ze gewoon dat als jij in de buurt bent dat ze beter uit de weg blijven, maar als je er niet bent…. Komt er ook geen water!

Een mogelijks alternatief daarvoor is de Scarecrow (Reigerschrik). Deze werkt met een bewegingsmelder die een sproeier aanstuurt welke een straal water richting de belager spuit. Dus ook als je er niet bent!

 

Een andere methode is een Ultrasone kattenverjager. Deze produceert ultrasoon geluid om de kat te verjagen. Echter, dit is hoorbaar en pijnlijk voor bijna alle dieren in de verre omgeving. Ook voor zij die binnenshuis leven en er niet aan kunnen ontsnappen. Dit systeem is dus altijd af te raden.

 

Er zijn ook tal van middeltjes, meestal in de vorm van spuitbussen, op de markt om katten te verjagen. Het nadeel is daar sowieso dat er na een regenbui niet meer of nog nauwelijks werken.

 

Je tuin afsluiten voor katten.

Dit betekent uiteraard dat je eigen katten ook niet meer uit de tuin kunnen. Vaak een meegenomen plusplunt.

 

Er bestaan meer mogelijkheden dan hieronder aangegeven, maar dit kan alvast inspiratie geven:

·   Kippengaas: Benodigdheden: latjes van 50cm lengte, krammen en kippengaas. Plaats rondom de tuin schuttingen en bevestig elke 2 meter een latje in een hoek van 45° op de schutting. De latjes wijzen de tuin uit om katten uit de tuin te houden, en wijzen naar binnen om de katten in de tuin te houden. Bevestig het gaas met krammen aan de bovenzijde van de latjes.

·   Stroomdraad (schrikdraad) bestaat ook speciaal voor katten. Belangrijk de kattenversie te gebruiken, omdat de voltage is aangepast voor katten. De meeste katten zullen de draad zelfs nooit aanraken. Met hun snorharen voelen ze vanop een afstandje dat er stroom op staat, en blijven er meteen van weg.

·   PVC buizen: door boven de tuinafsluiting kabels te spannen met daarover PVC buizen geschoven, kan de kat er niet opspringen (de buizen moeten dus ‘losjes’ rond de kabel hangen, waardoor ze rollen als de kat er wil opspringen.

·   Prikka-strip: Dit is een betaalbare, niet agressieve oplossing die eenvoudig is aan te brengen op schuttingen, hekken, muurtjes en regenpijpen. De strip is namelijk buigzaam in lengte- en dwarsrichting en daardoor gemakkelijk toe te passen op omheiningen met rondingen.

·   Kattennetten: Een zwart polyethylene netwerk wordt veelvuldig gekozen en toegepast voor het binnenhouden

 

Uiteraard is het ook mogelijk met een “onzichtbare” omheining te werken.

Er wordt eenvoudigweg een draad (geïsoleerd) op het te beschermen oppervlak gelegd of om het stuk grond heen (bv uw tuin) als ringleiding. De draad kan in de grond (tot ca. 10 cm), op de grond of aan een afrastering bevestigd worden. Het is ook mogelijk de draad onder de bestrating te leggen. De kat krijgt een bandje met de ontvanger om de hals bevestigd. Wanneer de kat de draad nadert, begint de ontvanger te piepen, loopt de kat door dan krijgt deze een bestraffende correctie via de halsband. Niet fijn voor je kat dus. Dus geen systeem waar ik kan achter staan. Dit systeem heeft als bijkomend nadeel dat het niet te voorspellen is in welke richting de kat zal vluchten bij de eerste activering. Tevens kan ze het halsbandje met ontvanger kwijtgeraken. Niet meteen een systeem dat ik zou adviseren.

 

Hopelijk hebt u hiermee alvast nieuwe inspiratie opgedaan, om uw probleem constructief op te lossen.

 

Succes!

 

​© en auteur: Karin Weuts. Mag enkel worden verveelvoudigd/gekopieerd met voorafgaande schriftelijke toestemming van de auteur.

bottom of page